Breu història

Breu història:

A finals dels anys 70 diverses entitats dels barris de la Verneda i Sant Martí comencen a plantejar dinàmiques de treball conjunt i comunitari per a encarrilar algunes de les reivindicacions del territori. Fruit d’aquest treball conjunt entre entitat s’aconsegueix, per exemple, la recuperació de l’edifici actual del Centre Cívic Sant Martí, en aquell moment conegut com “La Gaudí” o bé la creació de l’Escola d’Adults de la Verneda – Sant Martí.

La Coordinadora d’Entitats de la Verneda – Sant Martí (VERN) s’oficialitza l’any 1987 fruit del treball conjunt de diferents col·lectius i associacions veïnals, educatives i culturals amb l’objectiu de reforçar i promoure l’acció col·lectiva i la participació del barri, portem per tant, més de 30 anys d’activitat ininterrompuda. VERN és una de les coordinadores d’entitats territorials amb més trajectòria a la ciutat de Barcelona.

Cartells de la primera Festa Major organitzada des de VERN

Al llarg de tots aquests anys d’història s’han anat consolidant la tasca de Vern, tant pel que fa a les activitats del calendari festiu i cultural, com també pel paper de representativitat i suport al teixit associatiu del barri.

Pel que fa al calendari festiu i cultural, any a any, s’han anat incrementant el nombre d’actes i també la participació i representativitat dels mateixos.

La base social de VERN també s’ha anat incrementant al llarg dels anys, fruit del propi treball realitzat per l’entitat i, també, per la creació de nous projectes associatius al barri.

Pel que fa a la representativitat del teixit associatiu del barri, VERN hi ha tingut un paper rellevant. L’any 2003, per exemple, es va impulsar tot un procés participatiu amb les entitats del barri, per tal de redefinir estratègicament el paper de VERN i també conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les entitats. També aquest any es va impulsar un espai de treball conjunt entre les 4 coordinadores d’entitats del Districte, projecte que més endavant s’anomenaria Martikoor.

Moment de la presentació de l’embrió” de Martikoor

Com a Coordinadora d’Entitats sempre hem estat al costat de les grans reivindicacions i lluites socials, tant del barri com les transversals en la nostra societat. Un bon exemple d’això va ser la concentració contra les violències de gènere que es va organitzar al barri durant el novembre de 2004, convocada per la Plataforma Contra les Violències de Gènere i que va comptar amb el suport de Vern i de moltes altres entitats del barri. La concentració va aplegar a més d’un miler de persones.

L’entitat també ha tingut un paper rellevant en la vida associativa de la ciutat de Barcelona. L’any 2009 VERN va entrar a la Junta del Consell d’Associacions de Barcelona on va tenir un paper rellevant en l’organització del 2n Congrés d’Associacions de Barcelona que es realitzaria l’any 2011.

La presidenta de l’entitat durant el 2n Congrés, na Victori Miquel, valora el Congrés en l’acte de cloenda del mateix

L’any 2017 l’entitat va celebrar els seus 30 anys d’existència i, un dels actes més destacats que es va fer va ser la celebració del Pregó de Festa Major per part dels diferents presidentes, presidentes i membres destacats d’anteriors juntes directives.

Fruit de la tasca feta durant aquests més de 30 anys, l’any 2020 VERN va rebre el reconeixement amb una de les Medalles d’Honor de la ciutat.

Moment del lliurament de la Medalla d’Honor per part de l’Alcaldessa de la Ciutat.

L’any 2021 comença amb nous reptes per la Coordinadora VERN ja que s’ha assumit la gestió del Casal de Barri de la Verneda, agafant el relleu de l’AV de Verneda Alta, que n’havia portat la gestió fins ara.