Festa Major de la Verneda – Sant Martí

La Festa Major de la Verneda – Sant Martí es celebra pels volts de l’11 de novembre en commemoració del dia de Sant Martí, que dóna nom al Districte i la barri de Sant Martí de Provençals.

L’organització de la Festa Major es fa a partir de la participació d’entitats i col·lectius en el marc de la Coordinadora d’Entitats Vern, per tant, cada any té un programa diferent i fruit d’aquest treball plural i comunitari. Tot i això hi ha esdeveniments que al llarg dels anys ja han esdevingut uns “clàssics” de la Festa Major.

El pregó

Què seria una Festa Major sense el tradicional pregó? És el moment central de la Festa on una persona referent del barri dedica unes paraules a tots els veïns i veïnes i dóna per inaugurada la Festa Major. A la Verneda – Sant Martí el fem davant del Centre Cívic, un dels llocs emblemàtics de les celebracions de la festa.

Un dels pregons que recordem amb més força és el de la nostra veïna de la Verneda, l’Ester Quintana, l’any 2014

La cultura popular

La cultura popular sempre ocupa un lloc destacat de la Festa Major de la Verneda – Sant Martí. Se n’encarreguen la Colla Gegantera de la Verneda – Sant Martí i també la Colla de Diables de la Verneda i Guspires de Sant Martí, també en els últims anys, els Castellers de Barcelona. Tradició i diversió per no parar!

L’any 2019, en commemoració dels 25 anys de la Colla Gegantera de la Verneda – Sant Martí, ens van visitar els Gegants de la Ciutat.
Ballada final de gegants i gegantons durant la Festa Major del 2019
Correfoc del 2019, en commemoració dels 30 anys de la Colla de Diables de la Verneda
Castells a la Pl. de la Palmera, durant la Festa Major de la Verneda – Sant Martí

Festa Major diversa, rica i plural

Els barris de la La Verneda i La Pau i Sant Martí de Provençals, com molts d’altres de la ciutat de Barcelona, s’han forjat amb l’energia i la il·lusió de veïnes i veïns vinguts d’arreu. Tots ells han fet seu el barri, però tampoc han oblidat les seves arrels. Aquesta diversitat cultural es manifesta amb tota la seva força durant la Festa Major.

Un concert que agermana barris

La Festa Major es celebra durant el mes de novembre i coincideixi amb la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa. Des de l’any 2009, la Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa i la Coordinadora d’Entitat Vern vam impulsar un concert conjunt de les dues entitats. Un concert que no només porta grans moments de festa, sinó que també agermana els barris i els seus veïns i veïnes!

L’any 2019 vam celebrar els 10 anys de Sant Martí Balla!!
L’any 2019 vam celebrar els 10 anys de Sant Martí Balla!!

Música, dansa i teatre fet al barri

Nombroses entitats del barri aprofiten la Festa Major per a donar a conèixer tot el seu art, tant pel que fa a la música com a la dansa. La posada en funcionament de l’Auditori Sant Martí ha impulsat encara més aquesta faceta de la Festa Major!

Una de les gales líriques organitzades pel Petit Ballet de Barcelona, celebrades a l’Auditori durant la Festa Major
Representació la Casa de Bernarda Alba de Grup Teatre Alisos, durant la Festa Major

Entitats, entitats, entitats!!

Les autèntiques protagonistes de la Festa Major són les entitats del barri i les persones que hi ha al darrera que, gràcies al seu treball desinteressat i apassionat, fan possible totes les activitats de la festa. Una de les que més agrada a tothom és la mostra d’entitats, que omple la Rambla Guipúscoa de tota l’energia de les entitats, amb nombroses paradetes i petites activitats.

Moments per conviure, per trobar-nos

Sens dubte, la Festa Major és el gran moment, la gran excusa, perquè els veïns i veïnes ens retrobem. Què millor per conviure, per conèixer-nos que trobar-nos per compartir un àpat durant la Paellada, el Sopar de Germanor o el Vermut musical.

(seguirà…)