Les nostres festes populars

El conjunt d’activitats i actes que organitzem anualment, és a dir, el seguit de festes populars que coordina i dinamitza VERN, són part del nostre projecte de dinamització cultural que es porta a terme a través del teixit associatiu del barri de la Verneda – Sant Martí, i té com a objectiu fer de l’associacionisme una eina de cohesió social.

Un tret que caracteritza les diverses activitats és que es programen ubicades a l’espai públic, per respondre a una voluntat de recuperació i revindicació d’aquest àmbit estratègic de la cultura popular.
Recuperació perquè dins de les ciutats, l’espai públic és un bé escàs que gairebé ha quedat absorbit per l’espai privat, ja sigui en referència al transport, o bé pel que fa a les activitats com podrien ser les terrasses dels bars i restaurants, o els stands i/o paradetes de petites fires comercials a la recerca del públic que passeja pels carrers.
Revindicació perquè cada nou espai guanyat a favor de la comunitat s’ha considerat sempre clau en la lluita per la democràcia, un distintiu de millora de la qualitat de vida, i una justa actuació davant el desgreuge a tants veïns i veïnes atapeïts en blocs i pisos cada cop més petits, així com la necessitat d’espais de trobada per als joves i també la d’aquells nouvinguts als que els manca espai en els seus pisos amb habitacions compartides.

Per aquest motiu, la cultura popular d’aquest barri tan mancat d’espais, continua sent sobretot cultura de carrer, per tant, s’exhibeix i proclama en públic de què està feta: prové de la vida quotidiana, és una eina proveïdora i garant de les identitats col•lectives. Les festes populars permeten que la comunitat pugui usar simbòlicament l’espai urbà com a plataforma per posar-se en escena, com també l’oportunitat de reclamar el dret d’ús d’aquests espais dissenyats pels urbanistes de manera tan homogeneïtzadora. Les festes populars brinden l’oportunitat de redescobrir i recuperar com a nostre l’espai públic en el que vivivim.

Les activitats anuals estan molt lligades a les tradicions i gaudeixen d’una àmplia afluència i acceptació popular. Són celebracions obertes a tothom, que es repeteixen cada any en les mateixes dates.

CAVALCADA DE REIS

Ja portem organitzant una gran cavalcada de reis durant 5 anys, juntament amb la Coordinadora d’Entitats de l’Eix Prim. Aquesta cavalcada surt des de Diagonal mar i passa per la Verneda i la Pau i per Sant Martí de Provençals pel mig de la rambla Guipúscoa. L’objectiu és que la gent del barri, els nens i nenes sobretot, puguin gaudir d’una nit de reis digne al seu propi barri, i ho estem aconseguint amb l’ajuda de totes les entitats i, gràcies a la coordinació amb el veïnat del Besòs i de l’Eix Prim.

FESTA DE LA PRIMAVERA – PrimaVERN

La primavera es caracteritza per ser l’època de l’any en què comença el bon temps: la natura, que ha estat adormida durant l’hivern, es desvetlla gràcies a les bones temperatures i a l’arribada de les pluges. I VERN, cada any, al mes de maig, també ens traiem el fred de sobre i sortim al carrer a celebrar la bonança del nostre clima.
La Festa de Primavera del barri de la Verneda – Sant Martí s’organitza ubicada a l’espai públic, perquè és primavera i perquè es reivindica com a element vertebrador de la vida social de la ciutat -estimulador de la cultura urbana, creador de ciutadania i per tant àmbit estratègic per a la cohesió i l’aprenentatge convivencial.
VERN dinamitza i coordina les activitats que proposa cada entitat. Així, durant quatre dies el Parc de Sant Martí i la Rambleta de Selva de Mar s’omplen d’activitats culturals dirigides a tots els públics i gratuïtes, per tal per tal de mostrar i gaudir de la diversitat cultural i social del barri.

REVETLLA DE SANT JOAN

És la nit que el barri surt al carrer a donar la benvinguda a l’estiu, a la calor més intensa, moments d’exaltació de la vida i l’amistat. Potser sigui per aquests motius que aquesta celebració té tant marcat el caràcter col•lectiu i socialitzador.
La coca, els petards, un bon sopar de germanor i el típic ball popular són els ingredients d’aquesta exitosa activitat gratuïta que fa gaudir més de 500 veïnes i veïns.

FESTA MAJOR AL NOVEMBRE

Cada any, durant 9 dies, el barri de la Verneda – Sant Martí celebra la seva Festa Major, i com el nom ja afirma és la festa gran del barri. Més enllà del seu origen com a celebració del patró de Sant Martí, és el punt de trobada d’una comunitat que es reuneix anualment a l’entorn d’uns escenaris comuns –el Parc, les places i la rambla– i que afirma la seva existència com a barri a partir d’uns referents simbòlics compartits, les tradicions, que es mantenen alhora que es mostren als altres. La afluència de persones de fora del barri, ja siguin els parents, amics o els veïns dels barris més propers és cabdal, doncs si hi ha festa és perquè hi ha una comunitat que la celebra i hom sent que forma part d’una comunitat perquè sap celebrar la seva festa mostrant-se als de fora. Per aquest motiu la festa major és l’activitat de més volum de feina no només per les tasques d’organització sinó també per la importància de la difusió.

Perquè la Verneda – Sant Martí es transforma en un barri ple d’activitats i mostres culturals gratuïtes i obertes per a tots els públics. Totes les entitats que formen part de Vern surten al carrer per exhibir-se en cercaviles, dansant, tocant música, organitzant àpats col•lectius al carrer, etc.